Friday, February 15, 2013

ISU KALIMAH ALLAH 1 : Bahaya dan Bahananya


Sudah hampir sebulan, isu kalimah ALLAH masih belum ada titik noktahnya.  Puak-puak kafir laknatullah yang dikepalai oleh Karpal Singh semakin berani dan biadap mencampuri hal urusan agama Islam.

Silapnya…sudah berulang kali saya nyatakan ialah diri kitayang tak pernah bersatu walaupun atas isu kesucian Islam.  Malah dalam isu Kalimah ALLAH ini, terdapat orang Islam sendiri yang bersetuju dengan puak kafir laknatullah ini.  Satu ketika, ada seorang rakan saya berstatus ustaz yang marah-marah bila salah seorang rakan saya yang lain mengatakan yang kalimah ALLAH hanyalah untuk orang Islam.

Malah si ustaz tadi secara bersindir dengan nada suara yang tinggi menempelak” Memang hanya orang Melayu saja yang boleh guna kalimah ALLAH, orang lain tak boleh.  Di bumi Malaysia ni sahaja yang tu yang special…”  Ustaz tersebut mengulangi berulangkali.  Nampak sangat si ustaz itu ada akal tapi bila bercakap mengikut perkiraan nafsu.  

Kita bukan bercakap pasal kalimah ALLAH hak orang Melayu atau bukan. Kalimah Allah hak mutlak orang Islam bukan hak Melayu. Akan tetapi  dari sudut lafaznya,  siapa saja boleh lafaz perkataan ALLAH.  Malah semasa saya di kampong, apek-apek tua (yang saya panggil uncle) bila terjadi sesuatu musibah bila bersembang dengan saya sesekali menyatakan ….”Ini Tuan ALLAH punya keleja…”.  Sebab ini sudah menjadi lumrah.

Yang kita sedang pertikaikan sekarang ialah penggunaan rasmi kalimah ALLAH terutama dalam bible-bible cetakan Bahasa Melayu. Ini yang diminta oleh puak-puak laknatullah ini.  Yang terbaru ialah desakan daripada Lim Guan Eng, silaknatullah yang mahu dibenrkan perkataan ALLAH dicetak dalam bible Bahasa Melayu.

Apa muslihat sebenar mereka-mereka ini. Untuk apa mereka memohon agar dibenarkan penggunaan kalimah ALLAH dalam bible.  Tidak lain dan tidak bukan semata-mata untuk menyebarkan dakyah kristian mereka dan  seterusnya cuba mengelirukan orang-orang Melayu Islam (terutama golongan muda) apatah lagi pada yang tidak kukuh pegangan aqidah mereka.

Sebagai orang kampong yang kurang berpendidikan, saya selalu memberi contoh mudah kepada rakan-rakan akan bahayanya jika kalimah Allah ini dibiarkan penggunaannya berleluasa terutama dalam bible. Andaian  saya begini : Maka para pendakwah lain pun akan cuba mengelirukan pemikiran anak-anak muda yang baru hendak mengenal erti kehidupan. 

 Maka mereka akan berdakwah melalui persoalan…”Siapa tuhan Kamu”  Tentu jawabnya anak muda : ALLAH. 
Siapa yang kamu sembah ?.  Jawapnya tentulah ALLAH. 
Siapa yang menentukan syurga dan neraka. Maka anak muda akan menjawab : ALLAH.
Kamu percaya kepada Nabi Isa?  Jawab anak muda : “Ya”
Kamu percaya kepada Nabi Muhammad S.A.W.  “Sudah tentu…..jawab anak muda penuh yakin.
Adakah Nabi Muhammad percaya akan Nabi Isa.  “Ya…”
Nampaknya agama saya dan agama anda tidak ada bezanya.  Kami juga percaya tuhan ALLAH yang menentukan dosa, pahala, neraka dan syurga.  Kami juga percaya ada Nabi Isa seperti saudara percaya. Cuma ibadah kita berbeza tapi kita menuju tuhan yang sama iaitu ALLAH.  Jika saudara ikut saya,ibadah kami lebih mudah tapi hakikatnya kita menuju destinasi yang sama….bla…bla…bla.

Jika anak muda kita kurang pegangan agamanya, maka ia akan menggunakan kerasionalan akal yang sempit untuk mengiyakannya  dan terpengaruh dengan dakyah sebegini. Inilah hanyalah satu kronologi andaian saya akan bahayanya bahana penggunaan Kalimah ALLAH jika dibiarkan penggunaannya sewenang-wenang.
Sama-samalah kita fikirkan. 

 Kepada yang cintakan ALLAH dan Rasulullah S.A.W,inilah waktunya kita menzahirkan kecintaan kita dengan mempertahankan maruah Islam.  Janganlah atas nama kepartian kita berlainan pendapat walaupun membabitkan isu-isu sensitiviti Islam.  Bersatulah demi Islam tercinta kerana kita sendiri belum tahu apakah nanti kesudahan hidup kita ini.  Dalam redha ALLAH ataupun  dalam murka ALLAH.    Gunakan sisa hidup yang masih tinggal ini untuk terus berjuang demi ALLAH dan kerana ALLAH.

Read more...

Lontaran Pendapat

 
Ayyuha'l Walad ™ © 2010 Template Design By Asa's Company